Dramatic Bathroom & Closet Remodel

This dramatic transformation of this bathroom renovation came together after a lot of planning and designing of the existing space. The old room was functional but did not use the whole space to the maximum capacity.

By breaking everything down to the studs and reconfiguring the space, we were able to create a better flow between the areas and create a much bigger walk-in closet.

newborn natural organic

 

Closet

newborn natural organic

One of the client’s top priorities was to create a bigger closet space. We were able to expand the existing closet into the empty attic space above the garage, adding a metal beam to support the roof and a post to support the long span beam. The client also requested to move the washer and dryer upstairs and we managed to stack it in the corner of the closet connecting all of the necessary plumbing. New lights were installed in the ceiling and a custom-made wooden closet system was built to optimally fit the space and meet their needs.

newborn natural organic

 

Bathroom

After demolishing the entire space, it was much easier to redesign and plan the new space.

newborn natural organic

By opening the walls, we were able to see the structure and figure out which walls can be removed and where we will need supports. While we agreed on the new location of all the fixtures, it was just a matter of  the floors and re-plumbing everything. Then we ran electrical to all the areas where we decided to locate lights , switches and outlets.

After closing the walls with drywall and putting back the subfloor, we installed a floor heating system and tiled the space. We suggested a few tile patterns that can go well with the selected tile and the one the customer chose looks amazing.

newborn natural organic

 

The shower got a lot more attention because we wanted it to be the focal point in the center of the space. This is why we decided to build it with two tiled walls and two full glass walls.

By having two-sides glass, the space was opened up and the two areas of the bathroom, the tub and the vanities, were connected. The client wanted to use mixed materials to created an organic and inorganic combination. As such, we combined porcelain tile, with marble, pebbles and wood to create a spa feel. A long soap niche created in the middle of the tiled wall, and a wood-look bench was placed on the other tiled wall.

newborn natural organic

Large, white wavy tiles were selected to go on the walls with no gap between them and very little white grout, creating the effect of full wavy white walls. The brown accent tile was placed in the niche shelve, bench and on the ceiling, complementing the other woodwork in the bathroom.

The water fixtures were selected and purchased by the client which included a complete set of shower heads, jets and a hand spray valve, all in one panel.

newborn natural organic

In addition to these, we suggested to add another 4 shower heads on a separate valve that created the waterfall effect from the ceiling. This required special plumbing techniques to make sure the water flow and pressure would support such a design.

The frameless shower glass doors were special order and have a unique coating on it called “shower guard” by Guardian that comes with a lifetime warranty. This coating is like magic and everyone’s dream. after taking a shower, you can leave the glass wet and foggy without the need to clean it each time. 10 minutes later, the glass is all perfectly clean again with no streaks or water stains.

The barn door was custom-made from old reclaimed barn wood. We combined the wood with metal panels to stick with the mixed-material theme. We then stained the cedar and oiled the barn wood to bring these beautiful colors out and protect it from moisture.

newborn natural organic

The door serves dual purpose. when its closed, it’s used for privacy in the toilet. When open, it covers the towel storage that was built into the wall.

A long vanity and tower were custom-made by Fancy Woodworks LLC. The client chose a white marble countertop to complement the color schemes of white, grey and brown. The stone complements the pebbles on the shower floor and the marble used on the fireplace.

Our client finished of the bathroom with eclectic furnishings, original art and some plants to give the space the absolute feeling of beauty and relaxation while taking a shower or soaking in the free standing tub.

Thanks for reading,

Avi & Andy

Ready to get your free estimate for Bathroom remodeling from Atlanta Curb Appeal? Give us a call to set up your appointment, 770-778-1172.